NIET ALLEEN LEKKER, MAAR OOK GEZOND
Verantwoord zonnen brengt vele voordelen met zich mee. Zo zorgt zonlicht en UV-straling er niet alleen voor dat je er gezonder uit ziet, het maakt je ook nog eens een stuk vrolijker, positiever en het is goed voor je lichaam. Zonlicht versterkt bijvoorbeeld niet alleen het hart, maar ook je botten. Ook beschert de zon de cellen in je lichaam door de aanmaak van vitamine D.
Een natuurlijke versterking van het lichaam
Zonlicht heeft een enorm goede werking op het hart en de bloedcirculatie. Zonlicht, alsmede de UV-straling die afkomstig is uit de lampen van de zonnebank, verminderen het risico op een hoge bloeddruk, vermindert de cholesterolwaarden en leidt tot een significante verbetering van de bloedcirculatie. Deze positieve resultaten zijn een belangrijke factor in het voorkomen van ernstige aandoeningen van het hart en bloedvatenstelsel, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct.
Tevens zorgt het UVB aandeel van het zonlicht dat er structureel vitamine D3 in het lichaam wordt aangemaakt. Vitamine D3 is een belangrijke voedingsstof voor de opbouw van de botten. Met behulp van deze vitamine wordt calcium in de botten opgeslagen. Vooral op hogere leeftijd voorkomt alleen een gezonde stofwisseling van de botten het ontstaan van osteoporose.
Zonnen maakt je gelukkiger én gezonder
Onder invloed van zonlicht worden door het lichaam gelukshormonen aangemaakt, bijv. endorfine of serotonine. Ook bij depressieve stemmingen geven deze, door natuurlijk of kunstmatig zonlicht gestimuleerde hormonen hun positieve werking af.
Een bruine kleur is eigenlijk niets anders dan een beschermingsreactie van de huid tegen zonnestralen. De indirecte diepte bruining, die door stimulering van de melanine cellen in de huid van vitamine B bereikt wordt, biedt een goede zonbescherming. Door gedeeltelijk voorbruinen onder de zonnebank kan een bescherming van de huid bereikt worden (natuurlijke huidverdikking). Ook huidziektes worden met een groot succes door UV-licht genezen, o.a. acné, psoriasis en neurodermitis.
Zonneweetjes
Is een UV-bril nodig?
Bij Perfect Tan ligt er altijd een UV-brilletje in de cabine. En dat is niet voor niets. Je ogen en hun positie zijn zo ontworpen dat je nooit recht in de zon kijkt. De oogkas, wenkbrauwen en wimpers bieden normaal gesproken afdoende bescherming maar niet als je op je rug ligt in de zon of onder de zonnebank. Consequent je ogen dichthouden of een UV brilletje opzetten!
Wat als ik lenzen draag?
Op zich kan lenzen dragen onder de zonnebank geen kwaad. Je ogen worden echter wel droger door de warmte. Een enkele keer blijven lenzen dan aan je oogleden plakken. Dit is gelukkig makkelijk te verhelpen met wat lenzenvloeistof, maar voorkomen is natuurlijk beter. Als je de tijd hebt, raden wij aan ze op voorhand uit te doen.
Wat is het verschil tussen écht zonlicht en een zonnebank?
De natuurzon en de “zon” van de zonnebank zijn goede vrienden van elkaar. Vaak wordt gedacht dat het UV-licht van de zon en van de zonnebank verschillend zijn. UV-A en UV-B licht komt zowel van de natuurzon als van de zonnebank.Het verschil zit in de dosis van het licht. Bij natuurzon wisselt dit namelijk voortdurend, omdat de weersomstandigheden steeds weer anders zijn. Ook blijven we vaak niet iets te lang in de buitenlucht. Bij de zonnebanken van Perfect Tan krijgt u de juiste hoeveelheid UV-licht en uw tijdklok schakelt automatisch uit als u uw persoonlijke dosis ‘zon’ heeft gehad.
Medicijngebruik en zonnebanken
Het is van een paar medicijnen bekend dat deze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is vooral vaak het geval bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Ook bruiningsmiddelen die psorale cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt. In twijfelgevallen moet u dit eerst aan de arts vragen, zodat u zonder risico van uw zonnebad kunt genieten.
Kan ik zonnen als ik zwanger ben?
Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens zwangerschap. De nodige fabels doen hierover de ronde. Hoe zit het nu echt? In deze informatie leest u dat u zich geen onnodige zorgen hoeft te maken over de foetus, maar rekening moet houden met de kans op een zwangerschapsmasker.Ultraviolette stralen, waar zonlicht voor een deel uit bestaan, kaatsen niet op de huid af, maar dringen een beetje de opperhuid in. In die opperhuid doen ze hun werk. Wat ze precies doen en op welke diepte, hangt van van de golflengte van de straling. De indringdiepte van de ultraviolette straling is echter zo gering dat de foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen.
Kan ik zonnen met make-up op?
Liever niet. Als u make-up gebruikt, zijn hierdoor de poriën in uw gezicht gesloten. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook all allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up. Er kunnen allergische reacties ontstaan. Daarom liggen er bij Perfect Tan altijd doekjes klaar om make up te verwijderen.